1. Stichting Wijsneus

  Wij helpen kinderen hun eigen wereld te vergroten door wonderlijke, mooie, spannende en ontspannende activiteiten.

  Hoofdmenu:                                                                                                                                                                                                                                                                         Home                                                                                                                                                                                                 Activiteiten

 2.  

 3. Docent aan het woord: Petra de Lange

 4. In iedere nieuwsbrief interviewen wij een Wijsneusdocent. Deze keer is het onze creatieve docent en sieraadontwerper Petra de Lange.

 5.  

 6. Cursus: Sieraden maken.

 7. Wat leren ze eigenlijk bij jou?                                                                                                                                                     Materiaal-, kleur-, vorm- en gereedschapsleer in de praktijk. Materialen en gereedschappen worden als de opdracht klaar is in een boekje geschreven. Zo kunnen kinderen eenmaal thuis nog eens opzoeken wat ze nodig hebben om een bepaalde techniek van bijvoorbeeld een armband thuis mee te experimenteren. Nadat ik in 2017 mijn diploma heb gehaald van de BIK opleiding Beroepskunstenaar in de Klas zit er ook altijd kunst in mijn workshops.
 8.  
 9. Waarom ben je docent naschoolse activiteiten?
  Ik vind het mooi om te zien hoe trots kinderen op hun werk zijn en dat ik ze daarbij heb kunnen inspireren en deel van het proces mag zijn.

  Hoe pas je de Vreedzame Wijk toe in je lessen?                                                                                                                              Door deze cursus/workshops te volgen heb ik een basis in mijn lessen kunnen creëren. In het begin van elke les neem ik met de kinderen de agenda door. Ik schrijf hem groot op het bord en behandel elk punt met aandacht waardoor rust en duidelijkheid ontstaat. Een basis om van te af te wijken en steeds weer bij terug te komen!

             

Wat is hiervan de meerwaarde voor jouw lessen?                                                                                                                              De leerlingen zien en horen elkaar. Ze voelen zich vrij in de groep en houden rekening met elkaar. Ze zorgen ook voor elkaar door bijvoorbeeld met elkaar en voor elkaar op te ruimen. Iets wat niet vanzelfsprekend is. Het is een proces vaak met ups en downs gedurende de gehele serie.                                                                                                                                                     

Je geeft via Wijsneus al jaren de cursussen sieraden maken. Na de BIK opleiding 'Beroepskunstenaar in de Klas' ga je het anders doen.  Kan je daar iets meer over vertellen?
Ik wil de verbeelding van kinderen aanspreken door ook theater, muziek, dans en spel in de workshops te intergreren, daarna wil ik het tastbaar maken. Door middel van het toepassen van een "techniek" en materiaal zal in de praktijk de fantasie en creativiteit bij de kinderen nog meer gaan leven en geactiveerd worden...meer dynamisch!

Een cursus is geslaagd als:                                                                                                                                                                 We elkaar beter hebben leren kennen zodat we elkaar zien en met elkaar kunnen samenwerken en elkaar helpen een eigen ontwerp te maken en daar trots op zijn zonder de goedkeuring van een ander.

Agenda punt 7 ‘rondje’ is hierbij zo belangrijk, we kunnen hier elkaar aanspreken op wat goed en minder goed gaat, afspraken maken, naar elkaar luisteren, elkaar opstekers geven, wat hebben we geleerd, enz... om weer in de les toe te passen.

Wat is jouw cursusdroom?                                                                                                                                                                   De vrijheid krijgen om zelf invulling aan mijn lessen te geven zodat ik kan groeien, ook door fouten te maken en daarin open te kunnen zijn zonder beoordeeld te worden. Wijsneus geeft mij die vrijheid en daarom werk ik al jaren samen met deze inspirerende stichting.

Heb je tips voor je wijsneus-docent-collega’s?                                                                                                                                    1. Creëer ruimte voor jezelf en de leerlingen door middel van een Agenda. Als je met de Agenda begint zal je zien dat ook die met je meegroeit, niets blijft hetzelfde. 2. Het werk met de kinderen evalueren is ontzettend leuk en leerzaam... lekker uitvergroten op het digibord is een leuke afwisseling.

Wat is een Wijsneus?                                                                                                                                                                        Op je eigen manier doen en geïnspireerd zijn door elkaar!

 

Naam: Petra de Lange

 

                                                               ELKAAR HELPEN                                                                                                                                 ENERGIE

 

                                                                 
 

 

 

 

 

© 2012 - 2024 petradelangesieraden | sitemap | rss | ecommerce software - powered by MyOnlineStore