Alle stenen zijn TRANSPARANT

met uitzondering van zwart - swarovski

                              

 

 

Kleur opties > quarts - swarovski - vernuile:

 

 

Verneuil -Lab- edelstenen

Tegen het einde van de 19e eeuw kwam de Franse chemicus Professor A.V.L. Verneuil (1856-1930) met resultaten die de basis zouden vormen voor de tegenwoordige productie van de synthetische korund.

Als grondstof voor de vervaardiging van de synthetische korund gebruikte Verneuil zuivere aluin. Aluin is een ingewikkelde verbinding, waarin echter onder meer als samenstellende bestanddelen aluminium en zuurstof voorkomen, dus juist de beide elementen die voor het maken van korund nodig zijn. Als aluin hoog genoeg verhit wordt gaan alle vluchtige bestanddelen eruit en blijft er een zeer fijn poeder van aluminiumoxide over. Dit poedervormige aluminiumoxide kan met behulp van een speciale oven worden omgezet in grote kristallen korund.

Smeltperen van synthetisch korund

 

De rode kleur verkreeg Verneuil door het poeder te mengen met een paar procent chroomoxide. Volgens de Verneuilmethode brengt men kleine korreltjes aluminiumoxide in een hete vlam (ongeveer 2100ºC), zo heet, dat de korreltjes daarin smelten en dan als heel kleine druppeltjes terecht komen op een tafeltje van vuurvast materiaal. De druppeltjes stollen daarop en de voortdurende stroom van gesmolten en daarna stollende druppeltjes groeit tenslotte tot één grote "smeltpeer" aaneen. Voor andere kleuren dan rood moeten andere elementen dan chroom toegevoegd worden. De synthetische saffier (blauwe variëteit van korund) wordt bijvoorbeeld gemaakt door aan de aluminiumoxide een klein beetje ijzer en titaan toe te voegen.

Herkenning van synthetische "Verneuil" korund. 

De kleur van synthetische robijn en saffier is vaak niet egaal omdat de toevoer van het kleurend element niet regelmatig plaatsvindt. De druppeltjes leggen zich in de smeltpeer over elkaar heen en vormen zodoende heel dunne gebogen laagjes die van elkaar in kleur kunnen verschillen. Daardoor is in de smeltpeer een structuur te zien die uit gebogen lijnen bestaat. Deze gebogen lijnen in synthetische korund heten "groeistrepen" of "productiestrepen". Ze zijn heel anders dan de rechte zonestructuur of kleurzonering, die in natuurlijke robijnen en saffieren kan worden waargenomen.

Kleurzonering in een natuurlijk saffier

Rechte groeizonering met verschillende blauwtinten in een natuurlijke saffier

Structuur van gebogen groeilijnen in een synthetische saffier

Licht gebogen groeilijnen in een synthetische saffier

 

Bovendien komen in synthetische korund gewoonlijk gasbellen voor. Productiestrepen en gasbellen zijn dus de karakteristieke insluitsels waarmee synthetische korund van natuurlijke korund onderscheiden kan worden. Behalve de verschillende insluitsels zijn alle overige eigenschappen identiek. In gele en groene korund en uiteraard in de kleurloze zijn vaak geen gebogen groeilijnen te ontdekken. De aanwezigheid van, soms zeer kleine, gasbellen moet in deze gevallen de doorslag geven. Oranjekleurige synthetische korund, bevat eveneens gasbellen en vertoont wel gebogen groeistrepen.

© 2012 - 2024 petradelangesieraden | sitemap | rss | ecommerce software - powered by MyOnlineStore